La baza practicii Vipassana sta conduita morala. Moralitatea este fundamentul pe care se dezvolta echilibrul mintii si stapanirea de sine. Purificarea mintii se desavarseste prin intelepciunea izvorata din experienta personala si directa.

meditatie-dumbrava-winter-pathway

PRECEPTELE

Toti participantii la un curs de meditatie Vipassana trebuie sa respecte cu rigurozitate urmatoarele cinci precepte pe intreaga perioada a cursului:

  1. Sa nu furi
  2. Sa nu minti
  3. Sa nu ucizi
  4. Sa te abtii de la orice activitate sexuala
  5. Sa te abtii de la orice intoxicant (tigari, cafea, bauturi alcoolice, droguri, etc)

ACCEPTAREA INDRUMATORULUI SI A MEDITATIEI

In timpul cursului i se cere practicantului sa urmeze indicatiile indrumatorului si sa se conformeze exact disciplinei. Practicantul trebuie sa utilizeze Vipassana si sa respecte disciplina fara sa adauge sau sa omita ceva. Daca a practicat alte tipuri de meditatie, participantul este rugat ca pe timpul cursului si atata timp cat este prezent la Centrul de meditatie sa le lase deoparte, deoarece combinarea meditatiei Vipassana cu alt tip de meditatie poate duce la efecte neprielnice. Numai avand aceasta atitudine de incredere si acceptare se poate lucra serios. Aceasta acceptare trebuie facuta cu discernamant si intelegere. Increderea in indrumator, organizatori si in practica personala este esentiala pentru reusita fiecaruia. Folositi aceasta oportunitate pentru a invata sa meditati corect si sincer.

Le recomandam celor care au participat deja la un curs de Vipassana si care mai practica si alte tipuri de meditatie sa nu mai practice Vipassana, deoarece amestecarea tehnicilor s-a dovedit a fi daunatoare.

LINISTEA NOBILA

Trebuie pastrata de la inceputul stagiului de meditatie pana in a noua zi, la ora zece dimineata. Linistea nobila inseamna linistea corporala, verbala si mentala. Orice forma de comunicare, prin gesturi, cuvinte scrise, semne, etc, este interzisa. Totusi, practicantii vor putea vorbi cu organizatorii pentru orice problema privind cazarea, hrana, etc. Aceste contacte vor trebui reduse la minimum. Practicantii trebuie sa lucreze in conditii prielnice, departe de zgomotul societatii.

CUPLURI

Va trebui respectata o totala separare a sexelor. Cuplurile de casatoriti sau necasatoriti nu trebuie sa aiba nici un fel de contact in timpul cursului pentru a nu deranja meditatia.

CONTACTE FIZICE

Nu trebuie sa aiba loc nici un fel de contact fizic intre persoane de acelasi sex sau de sex opus. Trebuie evitata si atingerea animalelor domestice (caini, pisici, etc).

TALISMANE, OBIECTE RELIGIOASE, PODOABE CORPORALE

Trebuie sa evitati aducerea unor astfel de obiecte la curs. Daca totusi sunt aduse din neglijenta, vor trebui incredintate organizatorilor pentru cele 10 zile ale stagiului. Astfel, se pastreaza neutralitatea si egalitatea.

INTOXICANTI, DROGURI, MEDICAMENTE

Este interzis sa aduceti la curs si la Centrul de meditatie orice fel de drog, alcool sau alt intoxicant, somnifere si sedative. Cei care iau medicamente conform prescriptiei medicului trebuie sa informeze organizatorii. Daca aveti simptome de raceala sau gripa, va rugam sa amanati venirea pentru un alt curs. Nu va veti putea urmari respiratia si ii veti deranja si imbolnavi si pe ceilalti. Va multumim!

TUTUNUL, PRODUSE ETNOBOTANICE

Fumatul nu este permis la Centrul de meditatie. Cei care au acest obicei trebuie sa inteleaga ca nerespectand aceasta interdictie deranjeaza pe nefumatori si pe cei care vor in mod sincer sa mediteze.

HRANA

Este imposibil de a satisface preferintele culinare ale fiecarui participant. Acestia sunt rugati sa se adapteze bucatariei lactovegetariene simple, existente la acest curs. Hrana este importanta, nu o neglijati. Daca un practicant, din motive de sanatate, este obligat sa urmeze un regim alimentar special, trebuie sa informeze organizatorii in momentul inscrierii la curs.

meditatie-dumbrava-greenhouse

TINUTA VESTIMENTARA

Hainele trebuie sa fie adaptate vietii la munte, simple si confortabile (bocanci, trening, geaca de ploaie, caciula – pe parcursul anotimpului rece).
Hainele transparente, mulate pe corp sau tipatoare, trebuie evitate pentru a minimiza distragerea atentiei intre participanti.
Statul la plaja cu bustul gol, sau alte forme de nuditate partiala sau totala nu sunt autorizate.
Va sfatuim sa veniti cu sac de dormit daca aveti posibilitatea, sa impachetati in rucsac si va rugam sa evitati valizele si geamantanele.

CURATENIA

Deoarece participantii trebuie sa traiasca si sa exerseze in comun, este esential ca ei sa se spele in fiecare zi si sa poarte haine curate.
Daca unii meditatori folosesc păturile din dotare, altii vor prefera sa vina cu propriul sac de dormit.
Curatenia trebuie mentinuta atat la toalete, cat si la spalator.

CONTACTE CU EXTERIORUL

Participantii trebuie sa stea la locul stagiului pana la sfarsitul acestuia. Ei nu pot pleca decat cu permisiunea speciala a indrumatorului. Orice comunicare prin telefon, scrisori, orice contact cu vizitatorii vor trebui suspendate. In caz de urgenta, un vizitator poate contacta organizatorii.

MUZICA, LECTURA SI SCRIS, ELECTRONICE

Nu este voie sa ascultati radioul, mp3 player, etc. Nu trebuie sa aduceti la curs materiale de scris sau de citit. Meditatorii nu trebuie sa-si distraga atentia luand notite. Aceasta restrictie privind scrisul si lectura serveste la a intari caracterul strict practic al acestei tehnici de meditatie.
Aparatele de fotografiat sau video, telefoanele mobile, TV, laptopuri, calculatoare, ipod-uri, tablete, playere si orice alte produse electronice NU pot fi folosite ȋn timpul cursului, iar in afara cursului, doar cu permisiunea organizatorilor.

NU RECOMANDAM SA PARTICIPE LA CURS PERSOANELE CU PROBLEME PSIHICE SAU NEUROLOGICE

Vipassana nu este un substitut al tratamentului psihiatric si de ea pot sa beneficieze cel mai bine persoanele sanatoase.

Din cauza ca de-a lungul timpului au venit la cursuri studenti cu scopuri nerealiste de a-si rezolva diverse boli psihice sau neurologice, ii rugam pe cursantii noi care stiu ca au un astfel de istoric sa aduca o adeverinta medicala de la un medic specialist care sa ateste ca sunt apti sa participe la un curs de meditatie Vipassana. Noi nu ne asumam responsabilitatea pentru eventualele manifestari ale bolii respective in timpul cursului sau dupa curs.

FINANTAREA STAGIULUI

Cursurile sunt in exclusivitate finantate prin donatii. Acestea nu sunt acceptate decat de la participantii avansati, adica de la cei care au urmat cel putin un curs de 10 zile de meditatie Vipassana. Motivul este acela ca nu se poate accepta o donatie decat de la cineva care a experimentat el insusi binefacerile meditatiei Vipassana.

Avand intentia de a imparti aceste binefaceri cu altii, se poate dona dupa posibilitatile fiecaruia. Chiar o mica donatie poate sa dovedeasca o intelegere justa: intentia de a da cat de putin si celorlalti.

Astfel incat donatia dumneavoastra sa fie facuta cu acest gand curat: “Fiindca cineva a donat pentru a contribui la cheltuielile cursului meu, as vrea acum sa donez si eu ceva pentru a contribui la cursul altora.”

PROGRAMUL ZILNIC AL CURSULUI

Urmatorul orar a fost stabilit pentru a permite participantilor sa mentina o practica eficienta. Respectati-l cat mai riguros posibil, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

4:30 – Gongul de desteptare
5:00 – 6:30 Meditatie
6:30 – 8:00 Mic dejun si odihna
8:00 – 9:00 Meditatie (Fermitate/Adhitthana)
9:00 – 11:00 Meditatie
11:00 – 13:00 Masa de pranz si odihna
13:00 – 14:30 Meditatie
14:30 – 15:30 Meditatie (Fermitate/Adhitthana)
15:30 – 17:00 Meditatie
17:00 – 18:00 Pauza de ceai
18:00 – 19:00 Meditatie (Fermitate/Adhitthana)
19:00 – 20:00 Discurs
20:00 – 21:00 Meditatie
21:00 – 21:30 Intrebari adresate indrumatorului
21:30 – Stingerea

Meditatiile au loc in sala de meditatie. Intre meditatii sunt pauze de 5-15 minute.

Fie ca disciplina sa va ajute sa beneficiati la maximum de stagiul dumneavoastra de meditatie.

Aveti grija sa nu deranjati pe nimeni prin comportarea dumneavoastra!

Nu va lasati atentia distrasa de actiunile celorlalti!

Va dorim ca experienta practicii Vipassana sa va aduca pace si armonie.