Centrul de meditatie Vipassana de la Dumbrava de Sus a fost infiintat in anul 1997 de catre Ardelean Farcas, care este si fondatorul Asociatiei Culturale „Copiii Soarelui”. Impreuna cu membrii fondatori ai asociatiei, indrumatorul Ardelean Farcas a pus bazele centrului in jurul caruia s-a constituit o comunitate de oameni tineri si entuziasti. Aceasta asezare de munte cu peisaj mioritic si vibratie pura fusese deja descoperita in 1984 de catre foarte tanarul pe atunci Ardelean Farcas.
Locul pe care este situat centrul face parte din satul Dumbrava de Sus, comuna Ribita, judetul Hunedoara, si are o poveste veche. Se afla in varf de munte, la 700 m altitudine si se numea altadata La Junc, pentru ca aici isi pasteau satenii cirezile de vite pe toata perioada verii.
Peisajul este de poveste si toate cele patru anotimpuri se deruleaza cu frumuseti aparte de-a lungul fiecarui an.
Cand s-a pornit centrul, locul era in parasire, din cele sase gospodarii existente doar una era locuita. Treptat am cumparat toate casele din catunul Plesa (asa se numeste acum partea din sat unde se afla centrul) si comunitatea a inceput sa prinda contur. Casele au redevenit locuibile, pamanturile cultivate, si meditatia a prins aripi. Cu entuziasmul inceputului, dintr-o sura acoperita cu paie prin care puteai intrezari albastrul cerului si stelele in zori, am amenajat prima sala de meditatie.
Cu timpul, conditiile de viata au evoluat. La inceput aduceam apa cu galetile de la un izvor din apropierea caselor, dupa cativa ani am inceput sa pompam apa, iar schimbarea cea mai importanta a intervenit in 2005 cand am instalat cu forte proprii o conducta (ingropata) de aducere a apei de la poalele muntelui Stramba, de la 8,4 km distanta de centru. Ceea ce a imbunatatit semnificativ totul: am inceput sa crestem capre, ne-am dezvoltat un sistem ingenios de irigatii iar traiul nostru zilnic a devenit mult mai usor.
Si uite-asa, experimentand arta de a trai zi de zi, s-a dezvoltat comunitatea noastra. De la mana de oameni care a locuit aici la inceputul inceputurilor, in ziua de azi locuiesc in comunitate 70 de oameni, adulti si copii. Bineinteles ca totul graviteaza in jurul meditatiei, care ne sustine in tot ceea ce facem in viata noastra de gospodari din varf de munte. Caci suntem oameni activi, si bunul mers al comunitatii se bazeaza in mare parte pe munca noastra in agricultura, constructii, cresterea caprelor si altele.
Desi comunitatea noastra este departe de societate, nu suntem rupti de aceasta, stim cu ce se confrunta oamenii din zilele noastre, dar am ales sa fim in mijlocul naturii pentru a le putea oferi celor ce vin din tumultul vietii contemporane linistea si armonia de care au nevoie.
Pe langa faptul ca meditatia ne ajuta sa fim pozitivi si sa ne pastram echilibrul mintii, ne intretinem corpul sanatos prin diverse practici naturale – tratamente cu plante, argila, zeolit, tehnologia plasmatica.
De-a lungul timpului au trecut mii de oameni pe la noi, fiecare cu cautarea sa de schimbare si evolutie si nevoia de a se cunoaste si de a regasi pacea si armonia cu care au fost construiti. Meditand sincer si cu sarguinta, isi redescopera si dezvolta calitati benefice, capata incredere in ei, si astfel, involuntar, ii ajuta pe toti cei cu care intra in contact prin vibratia frumoasa si luminoasa pe care o transmit.
Orice cursant sincer face ca meditatia sa devina parte din viata lui de zi cu zi, chiar daca aceasta se desfasoara in societate. Activitatile pe care le desfasoara devin mai usoare. Unii cursanti se alatura comunitatii pentru anumite perioade de timp, mai lungi sau mai scurte.
Sunt si oameni care vin doar din curiozitate, dar chiar si ei pot descoperi lucruri frumoase in interiorul lor datorita efortului sincer pe care il depun in meditatie.
Anual oferim cam 6-8 cursuri de 10 zile de meditatie Vipassana pentru incepatori si un numar variabil de cursuri scurte de 3-5 zile pentru cei avansati (in functie si de solicitarile acestora).
Va dorim tuturor sa deprindeti arta de a trai in pace si armonie cu voi insiva si cu toate fiintele din Univers!