Sun

Centrul de Meditatie Vipassana

Dumbrava de Sus, jud. Hunedoara, Romania


 

 

Meditatia Vipassana

Asa cum este practicata la Centrul de Meditatie Vipassana din Dumbrava de Sus, jud. Hunedoara

 

Introducere in meditatia Vipassana

Vipassana este una dintre cele mai vechi tehnici de meditatie. Intr-o perioada in care era de mult timp uitata, ea a fost redescoperita acum 25 de secole. Vipassana inseamna “privire interioara”, inseamna a vedea lucrurile asa cum sunt in realitate, este “arta de a trai”. Este un proces de purificare personala prin observare interioara. La inceput se observa propria respiratie naturala, in scopul disciplinarii atentiei. Cu ajutorul acestei atentii foarte ascutite se incepe apoi observarea naturii schimbatoare a intregii existente, a adevarurilor universale: impermanenta, suferinta si non-eul. Tocmai aceasta constientizare prin intermediul experientei directe constituie procesul de purificare. Calea, in ansamblul ei (Dhamma - in limba pali), este un remediu universal pentru probleme universale si nu reprezinta o religie sau o secta. Fiecare poate sa practice in mod liber, fara distinctie de rasa, religie, politica sau gen, oriunde si in orice moment, iar rezultatul se va dovedi benefic pentru toti.

Ce nu este meditatia Vipassana?

Ce este meditatia Vipassana?

Meditatia Vipassana permite atingerea telului cel mai inalt: iluminarea si eliberarea totala. Scopul sau nu este de a vindeca maladiile fizice, dar purificarea mentala are ca efect secundar eliminarea multor maladii psiho-somatice. De fapt, Vipassana elimina cele trei cauze ale suferintelor noastre: dorinta, ignoranta si aversiunea. Printr-o practica perseverenta, meditatia elimina tensiunile care se acumuleaza in viata cotidiana si desface “nodurile” create de obisnuinta de a reactiona in mod excesiv fata de situatiile agreabile sau dezagreabile. Practica Vipassana nu tine de religie sau politica. Ea functioneaza pornind de la principiul ca toti oamenii au aceleasi probleme si deci procesul prin care se elimina aceste probleme trebuie sa fie universal.

Persoane apartinand tuturor religiilor au putut experimenta binefacerile meditatiei Vipassana fara a fi vreodata in conflict cu credinta lor.

Bineinteles, munca de purificare interioara prin introspectie nu este niciodata usoara. Trebuie, intr-adevar, sa nu-ti dramuiesti fortele. Prin propriul efort, practicantul ajunge la realizarea sa personala, nimeni nu poate munci pentru aceasta in locul lui. Din acest motiv, meditatia va fi benefica numai pentru cei care lucreaza sincer, serios si care respecta disciplina, toate acestea neavand alt scop decat propriul lor bine si protectia lor. Regulile de disciplina fac parte integranta din practica meditatiei.

Este adevarat ca 11 zile sunt un interval de timp prea scurt pentru a ajunge la nivelurile cele mai profunde ale subconstientului si pentru a invata cum sa elimini complexele adanc inradacinate. Continuitatea practicii constituie secretul reusitei pentru acest tip de meditatie. Regulile de disciplina au fost stabilite din ratiuni practice si nu pentru satisfactia indrumatorului sau a organizatorilor. Ele nu sunt expresia vreunui atasament la o traditie sau devotiune oarba, ci au ca fundament experienta practica, dobandita in timpul anilor, cu mii de studenti, ele fiind totodata stiintifice si rationale. Respectarea acestor reguli de disciplina creaza o atmosfera favorabila meditatiei, incalcarea lor perturband meditatia.

Practicantul va trebui sa ramana la locul stagiului pana la sfarsitul celor 11 zile. Celelalte recomandari trebuie citite si examinate cu mare atentie. Numai cei care se vor simti pregatiti, cu toata sinceritatea, sa respecte riguros disciplina, vor trebui sa solicite admiterea lor la curs.

Cei care nu sunt gata sa faca eforturi sincere, nu vor face decat sa-si piarda timpul si, mai rau, sa deranjeze pe cei care vor sa lucreze serios. Orice persoana avand intentia sa participe la acest curs, trebuie sa stie ca ar fi daunator si penibil sa plece inainte de sfarsitul cursului, in cazul in care gandeste ca disciplina este prea greu de respectat. De asemenea, ar fi regretabil sa i se ceara sa plece in cazul in care, dupa avertismente repetate, nu respecta recomandarile facute.

Codul de disciplina

La baza practicii Vipassana sta conduita morala, moralitatea (silla - in limba pali). Ea este fundamentul pe care se dezvolta echilibrarea mintii, stapanirea de sine (samadhi), purificarea activitatii mentale desavarsindu-se prin intelepciune (panya) - intelepciune izvorata din experienta personala si directa.

Preceptele

Toti cei care participa la un curs de meditatie Vipassana trebuie sa respecte cu rigurozitate urmatoarele cinci precepte pe intreaga perioada a cursului:

  1. Sa nu ucizi.
  2. Sa nu furi.
  3. Sa te abtii de la orice activitate sexuala.
  4. Sa nu minti.
  5. Sa te abtii de la orice intoxicant (tigari, cafea, bauturi alcoolice, droguri, etc).
  6. Practicantii avansati sunt rugati sa respecte inca trei precepte suplimentare:

  7. Sa nu mananci dupa pranz.
  8. Sa te abtii de la orice distractie a simturilor si sa te abtii sa porti podoabe corporale.
  9. Sa nu folosesti paturi inalte si luxoase.

Practicantii avansati vor respecta preceptul sase servind doar apa cu lamaie in pauza de la ora 17, in timp ce participantii noi vor putea servi lapte sau ceai si fructe. Indrumatorul va putea dispensa un participant avansat de a se conforma acestui precept, in cazul in care sanatatea acestuia nu i-o permite.

Acceptarea indrumatorului si a meditatiei

In timpul cursului i se cere practicantului sa urmeze indicatiile indrumatorului si sa se conformeze exact disciplinei. Practicantul trebuie sa utilizeze Vipassana si sa respecte disciplina fara sa adauge sau sa omita ceva. Daca a practicat tehnici de meditatie sau mentale, practicantul este rugat ca pe timpul cursului si atata timp cat este prezent la Centrul de meditatie sa le lase deoparte, deoarece incurcarea sau combinarea meditatiei Vipassana cu vreo tehnica poate duce la efecte neprielnice sanatatii mentale a individului. Numai avand aceasta atitudine de incredere si acceptare se poate lucra serios. Aceasta acceptare trebuie facuta cu discernamant si intelegere, nu sub forma unei supuneri fortate si oarbe. Increderea in indrumator, organizatori si in practica personala este esentiala pentru reusita fiecaruia. Folositi aceasta oportunitate pentru a invata sa meditati corect.

Intrevederi cu indrumatorul

Problemele sau nelamuririle privind meditatia trebuie clarificate in totalitate. Intre orele 21:00 - 21:30 se pot pune intrebari in mod public, in sala de meditatie. Aceste discutii sunt destinate clarificarii aspectelor legate de practica si nu trebuie sa degenereze in dezbateri filozofice sau intelectuale. Participantii trebuie sa se limiteze in exclusivitate asupra practicarii meditatiei Vipassana.

Linistea nobila

Trebuie pastrata de la inceputul stagiului de meditatie pana in a zecea zi, la ora zece dimineata. Linistea nobila inseamna linistea corporala, verbala si mentala. Orice forma de comunicare, prin gesturi, cuvinte scrise, semne, etc, este interzisa. Totusi, practicantii vor putea vorbi cu organizatorii pentru orice problema privind cazarea, hrana, etc. Aceste contacte vor trebui reduse la minimum. Practicantii trebuie sa lucreze in conditii de izolare totala.

Cupluri

Va trebui respectata o totala separare a sexelor. Cuplurile de casatoriti sau necasatoriti nu trebuie sa aiba nici un fel de contact in timpul cursului pentru a nu deranja meditatia.

Contacte fizice

Nu trebuie sa aiba loc nici un fel de contact fizic intre persoane de acelasi sex sau de sex opus. Trebuie evitata si atingerea animalelor domestice (caini, pisici, etc)

Talismane, obiecte religioase, podoabe corporale, etc.

Trebuie sa se evite aducerea unor astfel de obiecte la curs. Daca totusi sunt aduse din neglijenta, vor trebui incredintate organizatorilor pentru cele 11 zile ale stagiului. Astfel, se pastreaza neutralitatea si egalitatea.

Intoxicanti, droguri, medicamente

Este interzis a aduce la curs si la Centrul de meditatie orice fel de drog, alcool sau alt intoxicant, inclusiv tranchilizante, somnifere si sedative. Cei care iau medicamente conform prescriptiei medicului trebuie sa informeze organizatorii.

Tutunul, produse etnobotanice

Fumatul nu este permis la curs si la Centrul de meditatie. Cei care au acest obicei trebuie sa inteleaga ca nerespectand aceasta interdictie deranjeaza pe nefumatori si pe cei care vor, in mod sincer, sa se debaraseze de acest obicei.

Hrana

Este imposibil de a satisface preferintele culinare ale fiecarui participant. Acestia sunt rugati sa se adapteze bucatariei lactovegetariene simple, existente la acest curs. Hrana este importanta, nu o neglijati. Daca un practicant, din motive de sanatate, este obligat sa urmeze un regim alimentar special, trebuie sa informeze organizatorii in momentul inscrierii la curs.

Ţinuta vestimentară

Hainele trebuie sa fie simple, neextravagante si confortabile. Preferabil haine pentru munte. Hainele transparente, mulate pe corp sau tipatoare, trebuie evitate, pentru a minimiza distragerea atentiei intre participanti. Statul la plaja cu bustul gol, sau alte forme de nuditate partiala sau totala nu sunt autorizate.

Curăţenia

Deoarece participantii trebuie sa traiasca si sa exerseze in comun, este esential ca ei sa se spele in fiecare zi si sa poarte haine curate. Fiindca nu exista masina de spalat, participantii trebuie sa-si spele singuri hainele si aceasta doar in timpul pauzelor. La sfarsitul cursului, daca participantul a folosit patura data de organizatori, va trebui sa o spele pentru a o lasa curata pentru urmatorii cursanti (unii vor prefera sa vina cu propriul sac de dormit). Foarte important, curatenia trebuie mentinuta atat la toalete cat si la spalator. Nu lasati murdarie in urma voastra! Multumim!

Contacte cu exteriorul

Participantii trebuie sa stea la locul stagiului pana la sfarsitul acestuia. Ei nu pot pleca decat cu permisiunea speciala a indrumatorului. Orice comunicare prin telefon, scrisori, orice contact cu vizitatorii vor trebui suspendate. In caz de urgenta, un vizitator poate contacta organizatorii.

Muzica, lectura si scris

Nu este voie sa se cante sau sa se asculte radioul, mp3 player, etc. Nu trebuie sa se aduca la curs materiale de scris sau de citit. Participantii nu trebuie sa-si distraga atentia luand notite. Aceasta restrictie privind scrisul si lectura serveste la a intari caracterul strict practic al acestei tehnici de meditatie.

Electronice

Aparatele de fotografiat sau video, telefoanele mobile, TV, laptopuri, calculatoare, ipod-uri, tablete, playere si orice alte produse electronice - NU pot fi folosite in timpul cursului, iar in afara cursului, doar cu permisiunea organizatorilor.

Persoane cu tulburari mentale serioase

Conduse de dorinta de a-si rezolva problemele mentale, persoane cu tulburari psihice serioase au venit, ocazional, la cursurile de meditatie Vipassana cu sperante nerealiste, manifestand instabilitate psihica in relatiile interpersonale. In aceste conditii, este putin probabil ca ele sa poata beneficia de avantajele cursului, sau chiar sa-l poata termina. In calitatea noastra de organizatie voluntara, ne este imposibil sa avem grija de persoane cu astfel de probleme. Vipassana nu este un substitut al tratamentului psihiatric si de ea pot sa beneficieze cel mai bine, persoanele normale, sanatoase. Nu recomandam Vipassana persoanelor cu tulburari psihice serioase.

Finantarea stagiului

Cursurile sunt in exclusivitate finantate prin donatii. Acestea nu sunt acceptate decat de la participantii avansati, adica de la cei care au urmat cel putin un curs de 11 zile de meditatie Vipassana. Motivul este acela ca nu se poate accepta o donatie decat de la cineva care a experimentat el insusi binefacerile Legii Naturii. A face o donatie se integreaza, in acest caz, practicii.

Avand intentia de a imparti aceste binefaceri cu altii, se poate dona dupa posibilitatile fiecaruia. Posibilitatile unei persoane sarace sunt, fara indoiala, diferite de cele ale unei persoane instarite, dar dorinta de a ajuta pe ceilalti poate avea aceeasi intensitate.

Aceste donatii sunt singura sursa de finantare a cursurilor. Nici indrumatorii si nici organizatorii nu obtin avantaje materiale, directe sau indirecte, de la aceste cursuri. Astfel, propagarea Legii Naturii se face in toata puritatea ei, fara a fi patata de mercantilism.

Asadar, va rugam ca dupa terminarea unui stagiu Vipassana sa faceti o donatie pentru Centrul nostru, dupa posibilitatile dumneavoastra, avand ca baza acest gand curat: “Fiindca cineva a donat pentru a contribui la cheltuielile cursului meu, as vrea acum sa donez si eu ceva pentru a contribui la cursul altora.” Va multumim!

Disciplina

Spiritul care sta la baza disciplinei cerute participantilor se poate rezuma astfel:

Ai grija sa nu deranjezi pe nimeni prin comportarea ta!

Nu va lasati atentia distrasa de actiunile celorlalti!

Se poate intampla ca un participant sa nu ajunga sa inteleaga ratiunile practice ale uneia sau alteia din regulile expuse anterior. Decat sa lase sa incolteasca indoiala si sa se instaleze o stare de spirit negativa, este preferabil de a discuta deschis cu indrumatorul sau organizatorii.

Numai disciplina si efortul sustinut vor asigura practicantului o buna intelegere a practicii si obtinerea binefacerilor date de aceasta. Accentul in timpul acestor 11 zile este pus pe practica. O regula de aur: Exersati ca si cum ati fi singur, lasand deoparte orice distractie sau perturbare exterioara, directionandu-va atentia catre dumneavoastra.

In sfarsit, amintim ca progresele in meditatie depind in mod unic de propriile merite acumulate in trecut (Paramita) si de cinci factori: eforturi sustinute (fermitate), intelepciune, sinceritate, credinta si sanatate.

Programul zilnic al cursului

Urmatorul orar a fost stabilit pentru a permite participantilor sa mentina o practica eficienta. Sunteti sfatuit sa-l respectati cat mai riguros posibil, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

4.30 Gongul de desteptare
5.00 – 6.30 Meditatie
6.30 – 8.00 Mic dejun si odihna
8.00 – 9.00 Meditatie (Fermitate/Adhitthana)
9.00 – 11.00 Meditatie
11.00 – 13.00 Masa de pranz si odihna
13.00 – 14.30 Meditatie
14.30 – 15.30 Meditatie (Fermitate/Adhitthana)
15.30 – 17.00 Meditatie
17.00 – 18.00 Pauza de ceai
18.00 – 19.00 Meditatie (Fermitate/Adhitthana)
19.00 – 20.00 Discurs
20.00 – 21.00 Meditatie
21.00 – 21.30 Intrebari adresate indrumatorului
21.30 Stingerea

Meditatiile au loc in sala de meditatie. Intre meditatii sunt pauze de 5-15 minute.


Fie ca regulile si indicatiile de mai sus sa va ajute sa beneficiati la maximum de stagiul dumneavoastra de meditatie. Noi suntem fericiti sa servim la acest curs, si va dorim ca experienta practicii Vipassana sa va aduca pace si armonie.